fredag 26 november 2010

Please release me let me go...

Den här bilden vill jag ge er nu till helgen, egentligen varje dag men det skulle bli tjatigt. 
Med alla måsten, ska och stress behöver vi nog påminnas om att vi själva finns. Alla förpliktelser och göromål tenderar att sudda ut våra egna konturer o blandas med den vardag vi lever i. 
Den här plåtskylten dök upp framför mina ögon under en av mina sedvanliga "nu vill jag ut och se mig om turer". Denna gången hamnade jag i Lidköping. 
En stad jag emellanåt besöker för att den ger mig en viss tillfredsställelse på många vis. En stad som bevarat mycket av sina gamla byggnader, Vänerns vatten, mysiga fikaställen och vill man shoppa behöver man inte leta för här finns en del lite speciella småbutiker och även en Galleria. 
Att  besöka Elisabeth med alla hattar missar jag aldrig, har nog heller aldrig gått ut därifrån utan ny huvudbeklädnad av något slag. Hon är fenomenal på att hitta något som passar just dig, men så gjorde hon sin första hatt när hon var fyra år också.  http://www.hattar.se/ . 
Ja....Lidköpng är ju givetvis känd för sin keramik, och naturligtvis närheten till Läckö slott o spiken där man kan köpa fisk i alla former. 
Det är mycket som kan hända när man är i Lidköping, denna gången åkte jag hem med ett diskställ i luffarslöjd och plåtskylten som jag hittade i en av dom mysiga små butikerna. Förra gången köpte jag en motorcykel. 

I vilket fall....så brukar det bli en dag där jag "choose me". 

 

onsdag 24 november 2010

Agda !

Älskad, omtyckt o omdiskuterad är hon hönan Agda. Många som varit på besök i Bergs Skafferi känner igen henne. På översta hyllan bakom disken har hon haft sin plats i ett antal år. Många har uppskattat henne och hon blev snabbt ett  kärt diskussionsämne i affären. - Hur mår Agda i dag då, har hon lagt några ägg ? Ja..det kunde man få höra när en kund kom in. 
Hon fanns där som en symbol o reklampelare för traktens inhemska ägg från frigående hönor. Särskilt uppskattad var hon av barn o äldre, som med ett leende pekade upp mot hyllan. 
Att hon är naturtrogen o då mest på lite avstånd förståss, avslöjades av de höjda ögonbrynen och den undrande blicken från besökare. Den roligaste händelsen var ju ändå när jag blev utskälld och anklagad för djurplågeri av en äldre dam, att jag var så elak och satte en höna i en så trång bur. Hon skulle minsann anmäla mig !
Saker & ting förändras....Bergs Skafferi förändras, sagt o gjort hon fick följa med hem. Agda är numera äggpensionär och mår alldeles förträffligt. Hon minner mig varje dag här hemma i köket, om en underbart härlig och arbetssam tid i Bergs Skafferi.

Annicka

torsdag 18 november 2010

Uppfinningsrikedomen är den fattiges räddning, tack vare den har vi fått ett kulturarv att vårda o bevara !

En sinnrik konstruktion att hänga tvätt på. Som en solfjäder breder den ut sig lika vacker som funktionell, lika snabbt som den fälls ut viks den i hop o fälls ner till nästan ingenting. Många är nog de dagar som tvätten hängt på tork ute eller i närheten av vedspisens värme kalla vinterdagar, medans kaffet puttrat i kitteln. Kan riktigt känna lukten av den knastrande brasan o kokkaffets doft. Innan jag hängde min gamla slitna älskade tröja på torken var det många som frågade vad det var. Med tröjan på plats avslöjas funktionen lätt utan frågor. Inte kan den jämföras med dagens torktumlare, men jag föredrar nog doften av en halvt vidbränd tröja som hängt ovanför vedspisen än en överhettad tröja full av sköljmedel från en torktumlare.

En bild säger så mycket

En bild säger så mycket......men vad vi ser och uppfattar är väldigt olika. En del skulle säkert tycka att det på bilden var bortom all räddning och borde lämnas på sopstationen. I mina ögon ser jag ett fantastiskt bra material som är väl värt att tas om hand med konstens och erfarenhetens alla regler. Ett kvalitetsmaterial som i stort sett inte går att frambringa i dag. Ett långsamt tätvuxet trädslag som var gjort för att klara väder och vind i många år.

tisdag 16 november 2010

Vad är ett hem för dig ?

Ett hem är inte bara ett hem, väggar, tak, fönster o dörrar. Det är även en fristad, en trygghet, en yta att skapa de som förgyller vår vardag, en funktionell yta att leva i, att överleva i.
Ni som dessutom är välsignade med en trädgård har möjligheten att skapa rum även där. Rum för avkoppling, för kreativt tänkande o skapande, för en dag i solen, för att bara vara. "Home is where your story begins" så om hus kunde tala.....om trädgårdsmöblerna kunde berätta om alla dessa samtal som en gång yttrats där. 
Den här bilden tog jag vid ett besök på Carl Larsson gården i Falun o visst fick jag en vision om att Carl en gång suttit där o filosoferat eller bara druckit kaffe med sin kära.

lördag 13 november 2010

Grön grind i det gröna !


En så här vacker grind ser man inte så ofta längre. Det är så mycket av det gamla genomarbetade som blir offer enbart för förnyelse. Jag hoppas ni också njuter av bilden på ett gediget arbete i soldiset.