lördag 25 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 5

Ett till synes ganska ovanligt råd till Husmödrar tycker jag nog att detta är, men man vet ju aldrig när man behöver...

Konstgjort havsvatten för akvarier
210 gram koksalt, 15 gr. bittersalt, 25 gr. klormagnesium, 50 gr. svavelsyrat kali. Upplöses och blandas med 10 liter vatten. En ännu enklare metod 1 liter vatten, 35 gr. stensalt, och det konstgjorda havsvattnet är färdigt. 

Silkes strumpor 
hålla dubbelt så länge, om man på avigsidan av häl och tå syr fast en bit gasbinda. Värd att pröva syns inte.  

Stänk ett par droppar lavendelolja 
på bitar av rent läskpapper placera dom i linneskåpet eller lådorna bland filtar o.s.v. Linne och under kläder bli då svagt parfymerade. 

Tillverka själv edert silverputsmedel ett kvarts kilo såpa, 220 gram krita, en tesked soda och en halv liter vatten kokas minst en timmas tid, tömmes sedan på flaska och kan förvaras länge. Vid rengöring bestrykes metallen och får torka, varefter man efterputsar med mjuka trasor och blank putsar med sämskinn. En billig och mycket bra rengöringsmetod. 

Friska och konserverade ägg i 6-7 månader. 
På två liter vatten tager man en knivsudd övermangansyrat kali och rör om tills vattnet är mörkrött och kalit smält., äggen rengöras omsorgsfullt och nedläggas i lösningen där de får ligga en timme., därpå torkas de noga och inslås i rent papper, nedlägges i låda som ställes på frostfritt och torrt ställe. Äggen bör vara fullkomligt rena. Mycket bra och billig metod. 

Från det ena till det andra, apropå ägg så......

Går ni i sömnen  
så är ett mycket bra sätt, att man på kvällen doppar ett lakan i vatten, placerar det framför sängen, så fort sömngångaren sätter fötterna på det våta stället , vaknar han och kryper i säng igen. 

-Jag känner mig visserligen som en sömngångare tidvis under den här årstiden, men går i sömnen det gör jag inte. Kan absolut vara värt att pröva det här rådet om det problemet finns.  

Ett bra medel mot gikt  och reumatism 
Man kokar lite te på ekelöv, starkt efter behag och tillsätter en nypa bikarbonat och dricker därav 2 gånger dagligen. Rensar ut alla skadliga syror ur kroppen. 

Det är ett enda virr-varr och det finns ingen kronologisk ordning alls på råden, hur dom hittade tillbaka till specifika råd i den här boken blir för mig en gåta. Längst bak i boken finns ett innehållsregister som beskriver vad för råd som finns på respektive sida. Det är pytteliten text och nästan omöjligt att läsa.

Jag blev lite nyfiken på vad övermangansyrat kali var för något, men det var inte så lätt att hitta. Envis som jag är så hittade jag till slut ur en gammal ordbok det här:  övermangan-syrat kali, brukas i medicinen vid vissa
slemflytningar, i lösning till gurgling m. m., i tekniken som oxiderande medel, desinfektionsmedel, antisepticum m. m  Min mamma berättade att dom konserverade ägg i en tunna, och att det fanns ett medel i pulverform som kallades vattenglas, detta blandades ut i vatten och sedan stelnade till en geléaktig massa. Hon tyckte det var äckligt att stoppa ner handen för att hämta ägg. Är det någon som har mer intresse för detta med konservering av ägg kan ni klicka på denna länk. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=718.0
Det är ju ett tag kvar till påsk då äggproduktionen är på topp igen ;)




söndag 19 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 4

Korkmattor bli vackra och hållbara
om de gnidas med en lösning av lika delar vax och terpentin.

God sås
till stek och köttbullar får man om man lägger en liten skiva mesost i såsen och låter den smälta däri. Mycket pikant smak.

Här kommer ett tips till alla som stickar

I akt och mening
att få en riktigt stadig kant vid början av en stickning är det lämpligt att med en virkkrok slå upp luftmaskor varav man sedan tar upp en maska i varje luftmaska.

Fönsterträden få vacker färg
och en riklig blomning om man i myllan sticker ner några benbitar. Växternas rötter omsluta dessa och fylla på så sätt sitt behov av fosforsyra

Nästa tips är något jag tror sker i omvänd mening i dag, det är ju bra att det inte är så lätt. När ni läst detta råd vet ni hur ni inte ska göra men tipset kanske kan komma till användning ändå.

Det brukar ej vara lätt
att avlägsna fabriksstämplar och tryckfärg på mjöl- gryn- och socker-säckar. Följande sätt har visat sig ofelbart: Gnid in rikligt med såpa; låt ligga i 12 timmar; koka sedan direkt i 20 minuter utan föregående blötläggning. Efter kokningen tvättas färgen lätt och ledigt ur.

Galoscher, botitiner, gummistövlar
som mist glansen blir som nya igen om man efter rengöring gnider över dem med glycerin. Låt dem torka en stund innan de används.

Smutsfläckar
på vitmålade dörrar, möbler o dyl. får man lätt bort, om man gnider med en lapp, doppad i utlöst kvillajabark. Bästa och billigaste medlet som finns.

Det ni....kvillajabark verkar ju fantastiskt bra....är det någon som har det hemma??? 
Ska nog prova det där med blanka stövlar i alla fall tills jag vet var man kan köpa kvillajabark.
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A5ptr%C3%A4d 
Kvillajabark=trasmattans vän

Ha en fortsatt bra februari som hittills gett oss väldigt varierande väder. Sakta men säkert går vi mot både ljusare och varmare tider men.....än så får vi gå med både strumpor och skor.....


lördag 11 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 3

Diskbänken blir utomordentligt blank
om man använder oxalsyra och ammoniakoch sedan tvättar av det med hett vatten och såpa. 

Järnspisar behöver ej putsas så ofta 
om ni någon gång ingnider spisen med osaltat svinfett. Efterblanka med kakelugnssvärta. Sparar mycket onödigt arbete. 

Mässingsföremål 
får vacker glans om man efter skurningen gnider över dom med en ren linnetrasa varå hällts några droppar citronsaft. 



 Stoppning av kuddar 
då man syr var till kuddarna, sätter man på insidan i varje hörn en tofs av bomullsgarn. Med detta förfarande hindras fjäder och dun att krypa ut i hörnen. Bör beaktas av alla. Mycket bra metod. 

En tesked salt 
i vattnet håller avskurna blommor friska. 

Fuschior blommar rikligt 
med stora kraftiga blommor om man  tillsätter jorden lite järnvitriol. 

Fläckar på emalj och zinkföremål 
Fukta en duk men paraffin och gnid fläckarna de försvinna då hastigt. 

Jag avslutar denna gången med ett råd och en nödlösning som nog inte många använt men trots det så är det ju ingen dum idé. 

Ett elektriskt strykjärn 
som placerats upp-och nedvänt kan gott tjänstgöra som kokplatta. en blomkruka eller en enkel ställning av bleckplåt, beroende på järnets konstruktion, behövs som underlag. 

Oxalsyra finns i våra kära rabarber så kanske jag ska bryta av en stjälk när dom kommit upp o prova detta undermedel. Det kan ju också vara verksamt mot rost i kylaren som ofta användes förr, men hade man otur så blev det hål istället. 
Järnvitriol som är giftigt, användes för att få en grånad, tålig yta på husväggar av trä, används också i gräsmattan för att ta död på mossa. Om ni nu provar dessa goda råd så skicka gärna en kommentar av resultatet.

onsdag 1 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 2

Mot vissna rosor. 
Runt en vissnande rosenbuske strör man träaska runt om stammen och håller den riktigt fuktig en tid. Skotten bliva då snart friska igen och växa raskt vidare. 

Att öka växtkraften hos frön.
Några timmar innan fröna ska sås lägges dom i en svag lösning av saltpeter, vari de får ligga tills fröna börjar svälla. De plantor som frambringas av dessa frön blir mycket kraftiga. Denna metod är berömvärd och bör prövas av alla. 

Mot råttor. (varning ! djurplågeri)
Blanda gips och havregryn eller mjöl. När råttorna ätit av gipset sväller de, och dör en säker död. Mycket effektivt medel. 

Mjölk i skafferiet 
har den egenskapen, att den drager till sig all unken skafferilukt. Samma förhållandet med en ituskuren lök.

Det här med växter och mjölk i skafferiet verkar ju vara något man kan prova på, men inte hatar vi väl råttor så mycket att vi vill försätta dom i en sån fruktansvärd plåga. Goda råd är billiga i detta fall men det får ju finnas gränser. Råttfällor är nog att föredra om man inte har något annat att välja på än detta hemska råd.