fredag 4 mars 2011

Vårstäda giftfritt!

 Anledningen till att jag kom att tänka på den här boken som är på bilden, är att jag läste en artikel i senaste numret av tidningen Camino ”Vårstäda giftfritt”. Bloggerskan Clara Lidström ger tips inför den kommande vårstädningen, för er som gärna söker efter miljövänliga alternativ utan kemikalier och specialmedel. 

Förutom det Clara nämner vill jag gärna tillägga flytande galltvål som är jättebra till fläckar, och särskilt vid rengörning av läder. Kristallsåpa är en av mina favoriter, då inget fungerar, fungerar kristallsåpa. 
Den inhandlade jag vid mitt senaste besök på Byggnadsvård Nääs,  Slöjd & Byggnadsvård
Linoljesåpa använder jag till mina penslar, dom blir mjuka och fina i borsten och kan användas om och om igen.  
Ätticka rengör jag glasen med innan kittning. När man sätter in innanfönstren bör man lägga en tegelstensbit i fönstervadd, den drar åt sig fukten. 

Håll till godo med Claras tips…………….

I boken Händiga husmor från 1957 finns många bra tips, men jag undrar hur dom överlevde alla dessa giftiga medel som användes. Som ex. ammoniak, aceton, boraxlösning, vätesuperoxid, natriumperbonat, oxal-ätticksyra, trikloretylen, någon form av ”blekvatten” som man köper på apotek, rödsprit, varnolen, blåelse. 
Därtill fanns naturligtvis oändligt många bra knep att förlänga livslängden på kläder, mat och möbler med salt, ätticka, kaffesump, stearin, citronsyra, rabarber mm.


El…..är dyrt i dag, så jag bara måste visa denna tabell på elpriser  från 1957!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar