måndag 23 april 2012

Vårda dina gamla trädgårdsmöbler
Se över trämöbeln om någon del behöver bytas eller saknas, var noga med virkesvalet till de nya bitarna. Vilken färg är den målad med (plastfärg flagar i stora bitar, linoljefärg bildar små öar, krackelerar )? Är den målad med plastfärg måste all färg avlägsnas, med linoljefärg kan det räcka att tvätta med såpa och ljummet vatten, låta torka och sedan slipa lätt med sandpapper.
De flesta gamla trädgårdsmöbler har varit täckmålade med linoljefärg och eftersom det ger ett gott skydd åt trät bör man fortsätta med detta. Trädgårdsmöbler får utstå svåra temperatur- och väderväxlingar och måste skyddas särskilt väl. Pensla med rå linolja, värm oljan så tränger den in lättare (inte nödvändigt), tänk på brandrisken som med all olja. Rå linolja har en torktid på upp till 3 månader, det innebär att den vandrar i virket och har tid på sig att fylla ut där det behövs.

Den känsligaste delen på gamla trämöbler är benen som ofta är rötskadade. Benen kan naturligtvis bytas i sin helhet, men ofta räcker det att laska i en ny bit längst ner. Är benen bara uttorkade kan det räcka att ställa dem i en burk med linolja tills de har mättats helt.

När du målar med linoljefärg tänk på att måla tunt annars håller inte målningen och färgen får en närmast oändlig torktid. 3 lager färg ger ett gott skydd. Torktiden för en strykning är ca ett dygn. 

Järnstommar kan skrapas lätt, borstas, slipas och sedan gnidas in med kokt linolja resultatet kan bli riktigt snyggt och framförallt lätt att underhålla. Ska stommen målas använd linoljefärg.
 Gjutjärnsmöbler som börjat rosta kan fräschas upp genom att gnidas in med kokt linolja.
Vill man använda rostskyddsfärg är järnmönja ett bra alternativ.
När rostskyddsfärgen torkat täckmålar man med linoljefärg i önskad kulör.
Tänk på att måla så tunt du kan så att inte de sirliga detaljerna försvinner i tjocka färglager.

Varför inte renovera under vinterhalvåret, om man har möjlighet till det hemma.
Då är det klart när våren kommer och man har så mycket annat att göra!
Den tid man lägger ner på grundarbetet får man igen i tid framöver många gånger om. Lycka till!

Har du inte möjligheten att renovera själv går det bra att lämna in dina trädgårdsmöbler för renovering. Välkommen att ringa eller skicka ett meddelande för mer information.  
Tel: 0723010303, e-post: mindyourhouse@hotmail.com  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar