onsdag 4 april 2012

Husmödrarnas hjälpreda 7

Glad Påsk!
Det var ett tag sedan och ni har fått vänta på en fortsättning av omtyckta och billiga tips. Ibland måste man släppa allt och finnas till för någon annan, vilket gör att man prioriterar bort allt annat. Ska försöka kompensera detta med lite extra tips så här inför påsk.

Skönhetstips 
Detta är mitt eget som inte finns i boken men fungerar väldigt bra vid porrengöring i ansiktet. Knäck ett ägg separera gulan och använd vitan.
Vispa den lätt och smeta ut den i ansiktet. Låt sitta kvar tills den är helt torr, skölj sedan ansiktet med ljummet vatten. Klart, ren o fin. Har du torr hy kan du smeta ut en mosad banan i ansiktet efter rengöringen, torka av utan att skölja och ät upp resten.

Pormaskar och finnar
försvinna lättast med följande behandling: Vid riklig förekomst blandar man 60gram eter och 50gram sprit., eller tioprocentig pottaskelösning och masserar in i huden några minuter. Denna metod är enkel och billig. Därefter användes med fördel fet tvål. 

Bländvita tänder
Ett billigt och bra medel är att köpa hem för några ören pulvriserad krita, som rengör tänderna grundligt.

Bästa medlet att skura tenn med är kärnmjölk, sliter inte och fräter inga repor, tennet får bibehålla sin egen färg.

Skall man till en rätt
bara använda äggvitan stickes med en nål ett hål i ägget upptill och ett nedtill. Äggvitan rinner då ut och gulan stannar kvar i skalet där den håller sig frisk i flera dagar.

Frostskador på händer och fötter
Med tjock terpentin fuktas en yllelapp, pålägges det kylskadade stället. Ett annat bra medel att rekommendera är svingalla blandad med sprit.

Svettfläckar av armsvett
borttages på följande enkla sätt: man köper för några ören tennsalt, som löses i litet vatten och dessa otrevliga fläckar äro borta. Tennsalt används i dag till växtfärgning för att binda vissa färger.

Trasigt porslin
Passa ihop delarna, bind sedan ihop dem väl, koka i mjölk. Detta är ett beprövat lagningsmedel av porslin. OBS! Låt mjölken kallna innan föremålet tages upp. Kokas en timma. Metoden värd att försök.


                                               Frukt och grönsaker
som angripits av frost läggas i kallt vatten och får ligga kvar tills de får ett fyllig och vackert utseende, då frosten kan antagas vara utdragen.

Alla fina instrument 
Såsom knivar, saxar och andra stålvaror, skyddas mot rost om man ingnider dem med parrafinolja.

Som avslutning lite äggstra:
Är äggen friska?
Fyll en skål eller skopa med kallt vatten utan tillsats och lägg äggen däri. De ägg som ligga stilla på botten äro färska, men de som vippa uppåt vattenytan (mer eller mindre alltefter äggens ålder) äro dåliga. Ett ruttet ägg flyter. Detta beror på gasen som bildas i ägget vid förruttnelsen och gör detta lätt.

Jag föredrar allt att använda min egen metod vid ansiktsrengöring. Att använda pottaska Kaliumkarbonat/lut, som förr framställdes genom  lakning av träaska i lerpottor, lockar inte. Inte heller vill jag riskera att bli sövd med eter under rengöring :p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar