onsdag 7 mars 2012

Husmödrarnas hjälpreda 6

Äntligen har jag flyttat färdigt till min nya arbetslokal! Att söka vidare i hjälpredan ger en stund av avkoppling och en stund av lättnad för min nu arma kropp.
När man skulle hålla malen borta förr så använde man detta:Bästa medel mot mal i garderoben m.m
Malen hålles effektivt på avstånd om man blandar en tredjedel formalin med två tredjedelar vatten och låter detta stå och avdunsta. Mycket effektivt och ej dyrt.

 Man förebygger myggbett, 
om man tager en kloramintablettoch blandar med 50 gr. vatten och gnider in huden innan man går ut. Var säker på att myggen rör er inte. Medlet är enkelt och billigt.

Kloramin används för att rena dricksvatten.

 Tjärfläckar 
på kläder bestrykas med litet smör varefter det får ligga någon timma. De tvättas därefter på vanligt sätt och fläckarna har försvunnit.

På krämer och soppor,
som man kokar av råsaft med vinsyra, blir en stark syrlig smak vilken dock betydligt minskas om man tillsätter helt litet bikarbonat. Prövat och befunnet utmärkt.

Sting av mygg, bin och getingar
bestrykas med fuktigt bordssalt omedelbart efter stinget: såväl svullnad som smärta försvinna genast. Berömvärd och bra metod.

Glasen spricker ej.
Man placerar alltid en sked i glaset innan man ihäller det kokande vattnet. 

Byrålådor eller andra lådor,
som äro tröga i sina falsar, bestrykas med paraffin( en ljusstump), varefter lådorna sedan löpa lätt.

Avbrutna ljus
lagas lätt om de doppas i hett vatten och genast hoptryckas.

Ett sista råd för denna gången, i Influensa tider:
Tag ett dricksglas vatten och häll i en eller två droppar jodsprit. Med en sådan blandning gurglar man sig varje morgon. (Urk!)

När man läser om hur skadliga en del saker är som dom använde förr så undrar man hur dom överlevde? En del ämnen visste dom inte att de var så farliga, men det mesta hanterade dom med försiktighet och förstånd. 
Formalin tex. användes som konservering- och desinficeringsmedel, Det informeras om att det är hälsovådligt. Inandning kan ge hosta, heshet, huvudvärk, yrsel, tryck över bröstet samt i svårare fall kramp i struphuvudet och lungskador. Inandning under lång tid kan ge luftvägs irritation, nästäppa och andningsbesvär av astmatyp. 
Formaldehyd är allergi- och cancerframkallande. Den används i dag flitigt i schampo, nagellack, spånskivor, melamin, skumisolering och impregnering. Importerade textilier kan stinka formaldehyd (antiskrynkelbehandling).
Jag tänker samtidigt på hur vi överlever i dag med alla konstgjorda ämnen vi fått och får i oss av helt vanlig mat. 

Men till det positiva så var det gott om ofarliga råd denna gången.  
Slit dom med hälsan:p
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar