lördag 25 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 5

Ett till synes ganska ovanligt råd till Husmödrar tycker jag nog att detta är, men man vet ju aldrig när man behöver...

Konstgjort havsvatten för akvarier
210 gram koksalt, 15 gr. bittersalt, 25 gr. klormagnesium, 50 gr. svavelsyrat kali. Upplöses och blandas med 10 liter vatten. En ännu enklare metod 1 liter vatten, 35 gr. stensalt, och det konstgjorda havsvattnet är färdigt. 

Silkes strumpor 
hålla dubbelt så länge, om man på avigsidan av häl och tå syr fast en bit gasbinda. Värd att pröva syns inte.  

Stänk ett par droppar lavendelolja 
på bitar av rent läskpapper placera dom i linneskåpet eller lådorna bland filtar o.s.v. Linne och under kläder bli då svagt parfymerade. 

Tillverka själv edert silverputsmedel ett kvarts kilo såpa, 220 gram krita, en tesked soda och en halv liter vatten kokas minst en timmas tid, tömmes sedan på flaska och kan förvaras länge. Vid rengöring bestrykes metallen och får torka, varefter man efterputsar med mjuka trasor och blank putsar med sämskinn. En billig och mycket bra rengöringsmetod. 

Friska och konserverade ägg i 6-7 månader. 
På två liter vatten tager man en knivsudd övermangansyrat kali och rör om tills vattnet är mörkrött och kalit smält., äggen rengöras omsorgsfullt och nedläggas i lösningen där de får ligga en timme., därpå torkas de noga och inslås i rent papper, nedlägges i låda som ställes på frostfritt och torrt ställe. Äggen bör vara fullkomligt rena. Mycket bra och billig metod. 

Från det ena till det andra, apropå ägg så......

Går ni i sömnen  
så är ett mycket bra sätt, att man på kvällen doppar ett lakan i vatten, placerar det framför sängen, så fort sömngångaren sätter fötterna på det våta stället , vaknar han och kryper i säng igen. 

-Jag känner mig visserligen som en sömngångare tidvis under den här årstiden, men går i sömnen det gör jag inte. Kan absolut vara värt att pröva det här rådet om det problemet finns.  

Ett bra medel mot gikt  och reumatism 
Man kokar lite te på ekelöv, starkt efter behag och tillsätter en nypa bikarbonat och dricker därav 2 gånger dagligen. Rensar ut alla skadliga syror ur kroppen. 

Det är ett enda virr-varr och det finns ingen kronologisk ordning alls på råden, hur dom hittade tillbaka till specifika råd i den här boken blir för mig en gåta. Längst bak i boken finns ett innehållsregister som beskriver vad för råd som finns på respektive sida. Det är pytteliten text och nästan omöjligt att läsa.

Jag blev lite nyfiken på vad övermangansyrat kali var för något, men det var inte så lätt att hitta. Envis som jag är så hittade jag till slut ur en gammal ordbok det här:  övermangan-syrat kali, brukas i medicinen vid vissa
slemflytningar, i lösning till gurgling m. m., i tekniken som oxiderande medel, desinfektionsmedel, antisepticum m. m  Min mamma berättade att dom konserverade ägg i en tunna, och att det fanns ett medel i pulverform som kallades vattenglas, detta blandades ut i vatten och sedan stelnade till en geléaktig massa. Hon tyckte det var äckligt att stoppa ner handen för att hämta ägg. Är det någon som har mer intresse för detta med konservering av ägg kan ni klicka på denna länk. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=718.0
Det är ju ett tag kvar till påsk då äggproduktionen är på topp igen ;)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar