söndag 19 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 4

Korkmattor bli vackra och hållbara
om de gnidas med en lösning av lika delar vax och terpentin.

God sås
till stek och köttbullar får man om man lägger en liten skiva mesost i såsen och låter den smälta däri. Mycket pikant smak.

Här kommer ett tips till alla som stickar

I akt och mening
att få en riktigt stadig kant vid början av en stickning är det lämpligt att med en virkkrok slå upp luftmaskor varav man sedan tar upp en maska i varje luftmaska.

Fönsterträden få vacker färg
och en riklig blomning om man i myllan sticker ner några benbitar. Växternas rötter omsluta dessa och fylla på så sätt sitt behov av fosforsyra

Nästa tips är något jag tror sker i omvänd mening i dag, det är ju bra att det inte är så lätt. När ni läst detta råd vet ni hur ni inte ska göra men tipset kanske kan komma till användning ändå.

Det brukar ej vara lätt
att avlägsna fabriksstämplar och tryckfärg på mjöl- gryn- och socker-säckar. Följande sätt har visat sig ofelbart: Gnid in rikligt med såpa; låt ligga i 12 timmar; koka sedan direkt i 20 minuter utan föregående blötläggning. Efter kokningen tvättas färgen lätt och ledigt ur.

Galoscher, botitiner, gummistövlar
som mist glansen blir som nya igen om man efter rengöring gnider över dem med glycerin. Låt dem torka en stund innan de används.

Smutsfläckar
på vitmålade dörrar, möbler o dyl. får man lätt bort, om man gnider med en lapp, doppad i utlöst kvillajabark. Bästa och billigaste medlet som finns.

Det ni....kvillajabark verkar ju fantastiskt bra....är det någon som har det hemma??? 
Ska nog prova det där med blanka stövlar i alla fall tills jag vet var man kan köpa kvillajabark.
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A5ptr%C3%A4d 
Kvillajabark=trasmattans vän

Ha en fortsatt bra februari som hittills gett oss väldigt varierande väder. Sakta men säkert går vi mot både ljusare och varmare tider men.....än så får vi gå med både strumpor och skor.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar