lördag 11 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 3

Diskbänken blir utomordentligt blank
om man använder oxalsyra och ammoniakoch sedan tvättar av det med hett vatten och såpa. 

Järnspisar behöver ej putsas så ofta 
om ni någon gång ingnider spisen med osaltat svinfett. Efterblanka med kakelugnssvärta. Sparar mycket onödigt arbete. 

Mässingsföremål 
får vacker glans om man efter skurningen gnider över dom med en ren linnetrasa varå hällts några droppar citronsaft.  Stoppning av kuddar 
då man syr var till kuddarna, sätter man på insidan i varje hörn en tofs av bomullsgarn. Med detta förfarande hindras fjäder och dun att krypa ut i hörnen. Bör beaktas av alla. Mycket bra metod. 

En tesked salt 
i vattnet håller avskurna blommor friska. 

Fuschior blommar rikligt 
med stora kraftiga blommor om man  tillsätter jorden lite järnvitriol. 

Fläckar på emalj och zinkföremål 
Fukta en duk men paraffin och gnid fläckarna de försvinna då hastigt. 

Jag avslutar denna gången med ett råd och en nödlösning som nog inte många använt men trots det så är det ju ingen dum idé. 

Ett elektriskt strykjärn 
som placerats upp-och nedvänt kan gott tjänstgöra som kokplatta. en blomkruka eller en enkel ställning av bleckplåt, beroende på järnets konstruktion, behövs som underlag. 

Oxalsyra finns i våra kära rabarber så kanske jag ska bryta av en stjälk när dom kommit upp o prova detta undermedel. Det kan ju också vara verksamt mot rost i kylaren som ofta användes förr, men hade man otur så blev det hål istället. 
Järnvitriol som är giftigt, användes för att få en grånad, tålig yta på husväggar av trä, används också i gräsmattan för att ta död på mossa. Om ni nu provar dessa goda råd så skicka gärna en kommentar av resultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar