torsdag 6 januari 2011

Mera Mirakel !

Mirakel sker, visst gör dom.

Vad definierar ordet mirakel och vad är ett mirakel egentligen? 
Till vardags använder vi det ganska ofta när något inträffar som vi aldrig trott skulle inträffa.
I ordets bemärkelse och dess betydelse står det i wikipedia : Ett mirakel är en oväntad och uppseendeväckande händelse, ofta betraktad som övernaturlig eller ett gudomligt ingripande. För att en person skall kunna helgonförklaras av katolska kyrkan fordras i allmänhet vittnesmål om mirakel. Dessa mirakel utgörs ofta av bot mot obotbara sjukdomar.

Ett mirakel är nog ganska diffust i sin betydelse eftersom vi efter våra värderingar är väldigt olika,
det som för någon skulle betyda ett mirakel vore för någon annan en vardaglig händelse och lika med något man tar för givet.
Kanske är det så....att vi förstår för mycket och tar alldeles för mycket för givet i dag för att uppleva alla de små mirakel som vi faktiskt borde se varje dag.

Ett nyfött barn kallar vi ofta ett litet mirakel.......men egentligen är det ju inte ett mirakel.
Ett barn är varken oväntat, uppseendeväckande eller skapat av ett övernaturligt, gudomligt ingripande.
Förr i tiden när kunskapen och förståelsen inte var tillräcklig fanns det nog mer mirakel än det finns i dag.

Så då undrar jag ?.......är det verkligen bra att veta så mycket......
Skulle vi kanske vara lyckligare av att veta mindre och glädjas av mirakel och mystik,
istället för att genom logiska och vetenskapliga kunskaper veta så mycket.
Glädjen och den fantastiska känslan av ett mirakel skulle definitivt hålla i sig lite längre än vetskapen i alla fall.

Kanske är det för att vi vet för mycket som vi onekligen dras till filmer om saker vi inte förstår.......vi saknar helt enkelt lyckan i att känna ett mirakel.

Visst var det så när vi var små att vi ofta var lyckliga pga att vi inte förstod och bara kunde känna glädjen i att något fantastiskt hänt och hade inte då en förklaring förstört den lyckan.

Det enkla, det oförståbara  som ger den spänning vi behöver för att känna oss känslomässigt levande och mata den positiva drivkraften till överlevnad och fortplantning.

Varför behöver vi då denna positiva spänning ?.........enkelt.....tro, hopp och kärlek ger oss anledning att vilja fortplanta oss.
Alla tre orden är förknippade med mirakel......eller hur ? Tro = gudomligt, övernaturligt mm. Hopp = trots all vetenskap och lärdom en önskan. Kärlek = något kemiskt ? och de känslomässiga band vi har till våra avkommor som gör att vi skyddar dom.  Alla har dom en sak gemensamt......vi förstår dom inte.

Det vi inte helt förstår blir alltså mirakel. 
Så......meningen med livet är inget annat än fortplantning, det förstår väl vem som helst.

Kärlek och mat tillfredsställer alla våra fem sinnen samtidigt = nödvändigt för vår fortplantning. Rädsla ska vi bara ha en och den heter överlevnadsinstinkt, rädslan för att dö = nödvändig för vår fortplantning.
Varför skulle vi som alla andra djur vara annorlunda ? 

Vi är ju begåvade med en hjärna som bara förstör för oss själva och alla andra livsformer här på jorden i någon sorts kaotisk panik.
Vi driver våra barn att lära sig mer för att lösa gåtor så att vi kan överleva längre och fortplanta oss. 
Vi överlever för mycket, lever och fortplantar oss för lite.
Vad vi än gör och vad vi än tänker så strävar vi efter överlevnad och fortplantning......tänk efter !

God fortsättning! Lev mer o ha en bra fortplantning /Annicka

2 kommentarer:

 1. Vilken spännande tanke om meningen med livet:) Har aldrig riktigt funderat på det här med mirakel... kollar inte heller på varken film eller TV. Jag är alldeles för rotad i naturens mylla. Men visst har du en poäng med fortplantningen. Utan den så är det ju slut!!!!
  God fortsättning!
  Ulrika

  SvaraRadera
 2. Jag hade inte heller funderat så noga på det förut, var mest ett uttryck för mig. Det dök upp härom veckan när en vän till mig använde det.
  Jag är dålig på det där med TV o film jag med, men det finns ju andra mer närvarande sätt att känna. Ja i vilket fall så är jag för gammal för den där fortplantningen, så jag går in för överlevnad och leva/njuta. I grund o botten är vi alla lata till naturen för att spara energi om det blir matbrist;-)
  Annicka

  SvaraRadera