måndag 12 november 2012

I´m not perfect

Vem är perfekt ?

Hur är man om man är perfekt...........? 

Ordet perfekt dyker upp här och där, i citat och kloka ord. 
Vad är det för normer vi måste uppnå för att vara perfekta människor och vem har bestämt dom?

När jag börjar fundera på innebörden av att vara en perfekt människa kan jag faktiskt inte komma fram till något vettigt svar. 
Kanske ska man göra allt till punkt och pricka utan att göra några misstag på vägen eller allra helst aldrig. 
Ordet perfekt verkar användas ofta som ett försvar när vi själva inte anser oss klara av saker, eller vad vi tror andra förväntar sig att vi ska klara. 
Är det bara ett uttrycks sätt för vår osäkerhet i negativ mening? 
När något är riktigt bra använder vi också ordet perfekt, när vi gör något och resultatet blir som vi tänkt oss.  

Hur skapar vi då det perfekta hemmet? 
Vilken bil ska vi ha om vi ska ha den perfekta bilen? 
Hur gör man för att se perfekt ut redan när vi vaknar på morgonen? 
Hur tillverkar man perfekta barn? 

I´m not perfect läste jag på en facebook sida, nähä....??? Acceptera mig för den jag är!
Alla har vi fel och brister? Vadå för fel och brister vem säger vad som är fel och brister eller vem som har det? 
Anpassar vi vår perfektionism efter de personer vi umgås med för att slippa stå för våra egna värderingar? Vågar vi inte stå för det vi tycker är bra och det vi vill, eller vill ha?  
Handlar det då egentligen inte bara om vår rädsla att inte accepteras av andra, att känna oss utanför eller bli ensamma. 

Vi växer upp med luddiga samhällsnormer och ett socialt arv som bara gör oss förvirrade. Redan som barn blir vi matade med hur man ska se ut, vad man ska äga, hur man ska bete sig. Detta fortgår och förändras hela tiden. 


Så......hur vet jag då när jag gjort ett perfekt jobb? 
Jag har aldrig gjort ett perfekt jobb med ett enda fönster.........!
Däremot har jag gjort flertalet kunder och mig själv nöjd med resultatet......efter mina och kundens kunskaper och värderingar. 

Om vi byter ut ordet perfekt mot bra, godtyckligt(acceptabelt utifrån en eller flera värderingar), fullbordad, eller inte bra nog så ser man tydligare innebörden av ordet perfekt. 

När vi använder ordet perfekt blir det ett förnekande eller ett förskönande av den verkliga innebörden. Ordet perfekt.....verkar ju vara perfekt...... att använda med ironi både i positiv och negativ bemärkelse. 
Vi trampar ingen på tårna. Perfekt är något vi ser som ouppnåbart och därmed behöver vi heller inte ställa det kravet på oss själva. Det är ett diffust krav som ingen vet svaret på. 

I´m not good enough - I´m not perfect.......I´m really good - I´m perfect 

Inte blev det här perfekt, snarare lite galet att analysera ett enda ord med så många andra ord :) Jag hittade faktiskt ingen ordförklaring i wiki på ordet perfekt bara i grammatikens användande........" Perfekt" är ett namn på det tempus man använder för att beskriva att handlingar eller tillstånd är fullbordade. 

Nu är denna handling fullbordad..........ha det perfekt!



måndag 23 juli 2012

Telefon nummer

Hej! 
Nu fungerar mitt telefon nummer igen......det som gäller nu är ordinarie 0723010303

måndag 23 april 2012

Vårda dina gamla trädgårdsmöbler




Se över trämöbeln om någon del behöver bytas eller saknas, var noga med virkesvalet till de nya bitarna. Vilken färg är den målad med (plastfärg flagar i stora bitar, linoljefärg bildar små öar, krackelerar )? Är den målad med plastfärg måste all färg avlägsnas, med linoljefärg kan det räcka att tvätta med såpa och ljummet vatten, låta torka och sedan slipa lätt med sandpapper.
De flesta gamla trädgårdsmöbler har varit täckmålade med linoljefärg och eftersom det ger ett gott skydd åt trät bör man fortsätta med detta. Trädgårdsmöbler får utstå svåra temperatur- och väderväxlingar och måste skyddas särskilt väl. Pensla med rå linolja, värm oljan så tränger den in lättare (inte nödvändigt), tänk på brandrisken som med all olja. Rå linolja har en torktid på upp till 3 månader, det innebär att den vandrar i virket och har tid på sig att fylla ut där det behövs.

Den känsligaste delen på gamla trämöbler är benen som ofta är rötskadade. Benen kan naturligtvis bytas i sin helhet, men ofta räcker det att laska i en ny bit längst ner. Är benen bara uttorkade kan det räcka att ställa dem i en burk med linolja tills de har mättats helt.

När du målar med linoljefärg tänk på att måla tunt annars håller inte målningen och färgen får en närmast oändlig torktid. 3 lager färg ger ett gott skydd. Torktiden för en strykning är ca ett dygn. 

Järnstommar kan skrapas lätt, borstas, slipas och sedan gnidas in med kokt linolja resultatet kan bli riktigt snyggt och framförallt lätt att underhålla. Ska stommen målas använd linoljefärg.
 Gjutjärnsmöbler som börjat rosta kan fräschas upp genom att gnidas in med kokt linolja.
Vill man använda rostskyddsfärg är järnmönja ett bra alternativ.
När rostskyddsfärgen torkat täckmålar man med linoljefärg i önskad kulör.
Tänk på att måla så tunt du kan så att inte de sirliga detaljerna försvinner i tjocka färglager.

Varför inte renovera under vinterhalvåret, om man har möjlighet till det hemma.
Då är det klart när våren kommer och man har så mycket annat att göra!
Den tid man lägger ner på grundarbetet får man igen i tid framöver många gånger om. Lycka till!

Har du inte möjligheten att renovera själv går det bra att lämna in dina trädgårdsmöbler för renovering. Välkommen att ringa eller skicka ett meddelande för mer information.  
Tel: 0723010303, e-post: mindyourhouse@hotmail.com  

söndag 22 april 2012

Gamla trädgårdsmöbler - kulturarv att vårda och bevara


Visst är det fantastiskt att det fortfarande står trädgårdsmöbler kvar i våra trädgårdar
som är mer än 100 år gamla.
En tanke slår mig, undrar om de trädgårdsmöbler som tillverkas i dag kommer att finnas kvar år 2111?  Vad tror ni?

Jag vet med sorg att många gamla trädgårdsmöbler har gått hädan i en container, alltför tidigt, som offer för förnyelse och kanske t.o.m. av ren lathet. Okunskap är också en av anledningarna som orsakat ett bortfall av vårt kulturarv.
Ännu är det inte försent att råda bot på detta, men då måste vi vårda och bevara de trädgårdsmöbler som finns kvar i dag.

Den tiden som historiskt är mest intressant är det sena 1800-talet och början av 1900-talet. Personligen tycker jag att 50-60 talet hade en spännande och rolig utveckling både vad det gällde design, material och färg. Hållbarheten var väl kanske inte något som man tänkte på under den revolutionerande ”plastic” tiden, vilket i motsvarighet var ett motto under 1800-talet och 1900-talets början. Ett uttryck som ”slit och släng” kom ju till under 1960-talet, en period där ekonomin förbättrades och vi inte behövde tänka på hållbarheten som en ekonomisk trygghet för framtiden. Industrin och den ekonomiska tillväxten var ju på topp. Det blev i stort sett ”fult” att äga en gedigen trädgårdsmöbel, den signalerade om tidigare fattigdom och den ville ju ingen kännas vid.
Många trädgårdsmöbler hamnade i skjul, ladugårdar och på vindar.

En annan händelse som påverkat trädgårdsmöbeln är lagen om semester som infördes 1938. En följd av detta blev en ökad efterfrågan på fritidsmöbler, vilket gjorde att företagen utvecklade produktionen till att bli masstillverkning.  Det i sin tur gjorde att kvalitén blev sämre och vinsten blev större.

Det har varit en lång period av det som jag vill kalla rotlöshet. De generationer som växt upp och växer upp i en tid av oro söker en trygghet i det förflutna, och värdesätter den respekt, erfarenhet och kunskap som våra förfäder hade.

Vem har rätt?
Industrialismens påtvingade reklam eller våra förfäders kunskap och mångåriga erfarenhet?
Allt var inte bättre förr! Nej, men om vi använder oss av den kunskap och det miljötänkande vi har i dag och kombinerar med det bästa från förr, då borde det bli riktigt bra! 

/Annicka

onsdag 4 april 2012

Husmödrarnas hjälpreda 7

Glad Påsk!
Det var ett tag sedan och ni har fått vänta på en fortsättning av omtyckta och billiga tips. Ibland måste man släppa allt och finnas till för någon annan, vilket gör att man prioriterar bort allt annat. Ska försöka kompensera detta med lite extra tips så här inför påsk.

Skönhetstips 
Detta är mitt eget som inte finns i boken men fungerar väldigt bra vid porrengöring i ansiktet. Knäck ett ägg separera gulan och använd vitan.
Vispa den lätt och smeta ut den i ansiktet. Låt sitta kvar tills den är helt torr, skölj sedan ansiktet med ljummet vatten. Klart, ren o fin. Har du torr hy kan du smeta ut en mosad banan i ansiktet efter rengöringen, torka av utan att skölja och ät upp resten.

Pormaskar och finnar
försvinna lättast med följande behandling: Vid riklig förekomst blandar man 60gram eter och 50gram sprit., eller tioprocentig pottaskelösning och masserar in i huden några minuter. Denna metod är enkel och billig. Därefter användes med fördel fet tvål. 

Bländvita tänder
Ett billigt och bra medel är att köpa hem för några ören pulvriserad krita, som rengör tänderna grundligt.

Bästa medlet att skura tenn med är kärnmjölk, sliter inte och fräter inga repor, tennet får bibehålla sin egen färg.

Skall man till en rätt
bara använda äggvitan stickes med en nål ett hål i ägget upptill och ett nedtill. Äggvitan rinner då ut och gulan stannar kvar i skalet där den håller sig frisk i flera dagar.

Frostskador på händer och fötter
Med tjock terpentin fuktas en yllelapp, pålägges det kylskadade stället. Ett annat bra medel att rekommendera är svingalla blandad med sprit.

Svettfläckar av armsvett
borttages på följande enkla sätt: man köper för några ören tennsalt, som löses i litet vatten och dessa otrevliga fläckar äro borta. Tennsalt används i dag till växtfärgning för att binda vissa färger.

Trasigt porslin
Passa ihop delarna, bind sedan ihop dem väl, koka i mjölk. Detta är ett beprövat lagningsmedel av porslin. OBS! Låt mjölken kallna innan föremålet tages upp. Kokas en timma. Metoden värd att försök.


                                               Frukt och grönsaker
som angripits av frost läggas i kallt vatten och får ligga kvar tills de får ett fyllig och vackert utseende, då frosten kan antagas vara utdragen.

Alla fina instrument 
Såsom knivar, saxar och andra stålvaror, skyddas mot rost om man ingnider dem med parrafinolja.

Som avslutning lite äggstra:
Är äggen friska?
Fyll en skål eller skopa med kallt vatten utan tillsats och lägg äggen däri. De ägg som ligga stilla på botten äro färska, men de som vippa uppåt vattenytan (mer eller mindre alltefter äggens ålder) äro dåliga. Ett ruttet ägg flyter. Detta beror på gasen som bildas i ägget vid förruttnelsen och gör detta lätt.

Jag föredrar allt att använda min egen metod vid ansiktsrengöring. Att använda pottaska Kaliumkarbonat/lut, som förr framställdes genom  lakning av träaska i lerpottor, lockar inte. Inte heller vill jag riskera att bli sövd med eter under rengöring :p

onsdag 7 mars 2012

Husmödrarnas hjälpreda 6

Äntligen har jag flyttat färdigt till min nya arbetslokal! Att söka vidare i hjälpredan ger en stund av avkoppling och en stund av lättnad för min nu arma kropp.
När man skulle hålla malen borta förr så använde man detta:



Bästa medel mot mal i garderoben m.m
Malen hålles effektivt på avstånd om man blandar en tredjedel formalin med två tredjedelar vatten och låter detta stå och avdunsta. Mycket effektivt och ej dyrt.





 Man förebygger myggbett, 
om man tager en kloramintablettoch blandar med 50 gr. vatten och gnider in huden innan man går ut. Var säker på att myggen rör er inte. Medlet är enkelt och billigt.

Kloramin används för att rena dricksvatten.

 Tjärfläckar 
på kläder bestrykas med litet smör varefter det får ligga någon timma. De tvättas därefter på vanligt sätt och fläckarna har försvunnit.

På krämer och soppor,
som man kokar av råsaft med vinsyra, blir en stark syrlig smak vilken dock betydligt minskas om man tillsätter helt litet bikarbonat. Prövat och befunnet utmärkt.

Sting av mygg, bin och getingar
bestrykas med fuktigt bordssalt omedelbart efter stinget: såväl svullnad som smärta försvinna genast. Berömvärd och bra metod.

Glasen spricker ej.
Man placerar alltid en sked i glaset innan man ihäller det kokande vattnet. 

Byrålådor eller andra lådor,
som äro tröga i sina falsar, bestrykas med paraffin( en ljusstump), varefter lådorna sedan löpa lätt.

Avbrutna ljus
lagas lätt om de doppas i hett vatten och genast hoptryckas.

Ett sista råd för denna gången, i Influensa tider:
Tag ett dricksglas vatten och häll i en eller två droppar jodsprit. Med en sådan blandning gurglar man sig varje morgon. (Urk!)

När man läser om hur skadliga en del saker är som dom använde förr så undrar man hur dom överlevde? En del ämnen visste dom inte att de var så farliga, men det mesta hanterade dom med försiktighet och förstånd. 
Formalin tex. användes som konservering- och desinficeringsmedel, Det informeras om att det är hälsovådligt. Inandning kan ge hosta, heshet, huvudvärk, yrsel, tryck över bröstet samt i svårare fall kramp i struphuvudet och lungskador. Inandning under lång tid kan ge luftvägs irritation, nästäppa och andningsbesvär av astmatyp. 
Formaldehyd är allergi- och cancerframkallande. Den används i dag flitigt i schampo, nagellack, spånskivor, melamin, skumisolering och impregnering. Importerade textilier kan stinka formaldehyd (antiskrynkelbehandling).
Jag tänker samtidigt på hur vi överlever i dag med alla konstgjorda ämnen vi fått och får i oss av helt vanlig mat. 

Men till det positiva så var det gott om ofarliga råd denna gången.  
Slit dom med hälsan:p




lördag 25 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 5

Ett till synes ganska ovanligt råd till Husmödrar tycker jag nog att detta är, men man vet ju aldrig när man behöver...

Konstgjort havsvatten för akvarier
210 gram koksalt, 15 gr. bittersalt, 25 gr. klormagnesium, 50 gr. svavelsyrat kali. Upplöses och blandas med 10 liter vatten. En ännu enklare metod 1 liter vatten, 35 gr. stensalt, och det konstgjorda havsvattnet är färdigt. 

Silkes strumpor 
hålla dubbelt så länge, om man på avigsidan av häl och tå syr fast en bit gasbinda. Värd att pröva syns inte.  

Stänk ett par droppar lavendelolja 
på bitar av rent läskpapper placera dom i linneskåpet eller lådorna bland filtar o.s.v. Linne och under kläder bli då svagt parfymerade. 

Tillverka själv edert silverputsmedel ett kvarts kilo såpa, 220 gram krita, en tesked soda och en halv liter vatten kokas minst en timmas tid, tömmes sedan på flaska och kan förvaras länge. Vid rengöring bestrykes metallen och får torka, varefter man efterputsar med mjuka trasor och blank putsar med sämskinn. En billig och mycket bra rengöringsmetod. 

Friska och konserverade ägg i 6-7 månader. 
På två liter vatten tager man en knivsudd övermangansyrat kali och rör om tills vattnet är mörkrött och kalit smält., äggen rengöras omsorgsfullt och nedläggas i lösningen där de får ligga en timme., därpå torkas de noga och inslås i rent papper, nedlägges i låda som ställes på frostfritt och torrt ställe. Äggen bör vara fullkomligt rena. Mycket bra och billig metod. 

Från det ena till det andra, apropå ägg så......

Går ni i sömnen  
så är ett mycket bra sätt, att man på kvällen doppar ett lakan i vatten, placerar det framför sängen, så fort sömngångaren sätter fötterna på det våta stället , vaknar han och kryper i säng igen. 

-Jag känner mig visserligen som en sömngångare tidvis under den här årstiden, men går i sömnen det gör jag inte. Kan absolut vara värt att pröva det här rådet om det problemet finns.  

Ett bra medel mot gikt  och reumatism 
Man kokar lite te på ekelöv, starkt efter behag och tillsätter en nypa bikarbonat och dricker därav 2 gånger dagligen. Rensar ut alla skadliga syror ur kroppen. 

Det är ett enda virr-varr och det finns ingen kronologisk ordning alls på råden, hur dom hittade tillbaka till specifika råd i den här boken blir för mig en gåta. Längst bak i boken finns ett innehållsregister som beskriver vad för råd som finns på respektive sida. Det är pytteliten text och nästan omöjligt att läsa.

Jag blev lite nyfiken på vad övermangansyrat kali var för något, men det var inte så lätt att hitta. Envis som jag är så hittade jag till slut ur en gammal ordbok det här:  övermangan-syrat kali, brukas i medicinen vid vissa
slemflytningar, i lösning till gurgling m. m., i tekniken som oxiderande medel, desinfektionsmedel, antisepticum m. m  Min mamma berättade att dom konserverade ägg i en tunna, och att det fanns ett medel i pulverform som kallades vattenglas, detta blandades ut i vatten och sedan stelnade till en geléaktig massa. Hon tyckte det var äckligt att stoppa ner handen för att hämta ägg. Är det någon som har mer intresse för detta med konservering av ägg kan ni klicka på denna länk. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=718.0
Det är ju ett tag kvar till påsk då äggproduktionen är på topp igen ;)




söndag 19 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 4

Korkmattor bli vackra och hållbara
om de gnidas med en lösning av lika delar vax och terpentin.

God sås
till stek och köttbullar får man om man lägger en liten skiva mesost i såsen och låter den smälta däri. Mycket pikant smak.

Här kommer ett tips till alla som stickar

I akt och mening
att få en riktigt stadig kant vid början av en stickning är det lämpligt att med en virkkrok slå upp luftmaskor varav man sedan tar upp en maska i varje luftmaska.

Fönsterträden få vacker färg
och en riklig blomning om man i myllan sticker ner några benbitar. Växternas rötter omsluta dessa och fylla på så sätt sitt behov av fosforsyra

Nästa tips är något jag tror sker i omvänd mening i dag, det är ju bra att det inte är så lätt. När ni läst detta råd vet ni hur ni inte ska göra men tipset kanske kan komma till användning ändå.

Det brukar ej vara lätt
att avlägsna fabriksstämplar och tryckfärg på mjöl- gryn- och socker-säckar. Följande sätt har visat sig ofelbart: Gnid in rikligt med såpa; låt ligga i 12 timmar; koka sedan direkt i 20 minuter utan föregående blötläggning. Efter kokningen tvättas färgen lätt och ledigt ur.

Galoscher, botitiner, gummistövlar
som mist glansen blir som nya igen om man efter rengöring gnider över dem med glycerin. Låt dem torka en stund innan de används.

Smutsfläckar
på vitmålade dörrar, möbler o dyl. får man lätt bort, om man gnider med en lapp, doppad i utlöst kvillajabark. Bästa och billigaste medlet som finns.

Det ni....kvillajabark verkar ju fantastiskt bra....är det någon som har det hemma??? 
Ska nog prova det där med blanka stövlar i alla fall tills jag vet var man kan köpa kvillajabark.
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A5ptr%C3%A4d 
Kvillajabark=trasmattans vän

Ha en fortsatt bra februari som hittills gett oss väldigt varierande väder. Sakta men säkert går vi mot både ljusare och varmare tider men.....än så får vi gå med både strumpor och skor.....


lördag 11 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 3

Diskbänken blir utomordentligt blank
om man använder oxalsyra och ammoniakoch sedan tvättar av det med hett vatten och såpa. 

Järnspisar behöver ej putsas så ofta 
om ni någon gång ingnider spisen med osaltat svinfett. Efterblanka med kakelugnssvärta. Sparar mycket onödigt arbete. 

Mässingsföremål 
får vacker glans om man efter skurningen gnider över dom med en ren linnetrasa varå hällts några droppar citronsaft. 



 Stoppning av kuddar 
då man syr var till kuddarna, sätter man på insidan i varje hörn en tofs av bomullsgarn. Med detta förfarande hindras fjäder och dun att krypa ut i hörnen. Bör beaktas av alla. Mycket bra metod. 

En tesked salt 
i vattnet håller avskurna blommor friska. 

Fuschior blommar rikligt 
med stora kraftiga blommor om man  tillsätter jorden lite järnvitriol. 

Fläckar på emalj och zinkföremål 
Fukta en duk men paraffin och gnid fläckarna de försvinna då hastigt. 

Jag avslutar denna gången med ett råd och en nödlösning som nog inte många använt men trots det så är det ju ingen dum idé. 

Ett elektriskt strykjärn 
som placerats upp-och nedvänt kan gott tjänstgöra som kokplatta. en blomkruka eller en enkel ställning av bleckplåt, beroende på järnets konstruktion, behövs som underlag. 

Oxalsyra finns i våra kära rabarber så kanske jag ska bryta av en stjälk när dom kommit upp o prova detta undermedel. Det kan ju också vara verksamt mot rost i kylaren som ofta användes förr, men hade man otur så blev det hål istället. 
Järnvitriol som är giftigt, användes för att få en grånad, tålig yta på husväggar av trä, används också i gräsmattan för att ta död på mossa. Om ni nu provar dessa goda råd så skicka gärna en kommentar av resultatet.

onsdag 1 februari 2012

Husmödrarnas hjälpreda 2

Mot vissna rosor. 
Runt en vissnande rosenbuske strör man träaska runt om stammen och håller den riktigt fuktig en tid. Skotten bliva då snart friska igen och växa raskt vidare. 

Att öka växtkraften hos frön.
Några timmar innan fröna ska sås lägges dom i en svag lösning av saltpeter, vari de får ligga tills fröna börjar svälla. De plantor som frambringas av dessa frön blir mycket kraftiga. Denna metod är berömvärd och bör prövas av alla. 

Mot råttor. (varning ! djurplågeri)
Blanda gips och havregryn eller mjöl. När råttorna ätit av gipset sväller de, och dör en säker död. Mycket effektivt medel. 

Mjölk i skafferiet 
har den egenskapen, att den drager till sig all unken skafferilukt. Samma förhållandet med en ituskuren lök.

Det här med växter och mjölk i skafferiet verkar ju vara något man kan prova på, men inte hatar vi väl råttor så mycket att vi vill försätta dom i en sån fruktansvärd plåga. Goda råd är billiga i detta fall men det får ju finnas gränser. Råttfällor är nog att föredra om man inte har något annat att välja på än detta hemska råd.

tisdag 31 januari 2012

Mangel,mingel

Jag har blivit med mangel igen!

En mangel av märket Centex, tillverkad i Finland på 60-talet. 
En av mina supertrevliga kunder skänkte den till mig. 
Den fungerar alldeles utmärkt och motorn låter som den verkligen har både kvalité och kraft.
När man ska mangla linnedukar finns det inget bättre än en mangel för att få duken riktigt slät. 
Lakan, frottéhanddukar och kökshandukar är definitivt värda en mangling för att komma till sin rätt. 
Jag manglar gärna, inte bara för att det blir slätt och ser snyggt ut i skåpen utan även som avkoppling. Det är i alla fall bättre än att stryka och sen går det snabbare också. 
Jag har även en handdriven riktigt gammal, vacker mangel men den har jag använt mest för skoj skull och för att prova hur det var en gång när det inte fanns tillgång till el. Jag har manglat med barnen ibland och dom har tyckt det varit kul att veva som dom gjorde förr. Den mangel från 90-talet jag haft ett tag nu, tänker jag inte behålla den har blivit utkonkurerad av den nya-gamla mangeln. 

Länge leve mangeln en oersättlig "slätstrykare"!

lördag 28 januari 2012

Husmödrarnas hjälpreda!

Jag har börjat rensa och packa lite inför flytten, då jag fick denna bok i min hand. 
Jag har bara bläddrat lite i denna guldgruva. Denna bok bör ej saknas av någon, råden är mycket lärorika och värdefulla, står det.
Jag kan säga att mina uttryck under dennna stund var...aha....hihi...aaaaah....jaha...men det va ju bra......hjälp var dom inte kloka....nämen.....toppen....va?  
Ja ni fårstår säkert att det var med blandade känslor jag läste i boken. Jag måste bara få dela med mig av dessa kloka råd i vår tid 2012. 
Jag kommer att ge er ett axplock av texten framöver som en följetong av goda råd. Om dom är goda eller bra får ni avgöra själva. Så varsågoda sida nr. 1

Blir det tupp eller höna i ägget?
Häng en guldring på en ylletråd sätt armbågen in till sidan, håll ringen över ägget, står ringen stilla är det ett tuppägg eller är ägget obefruktat. Snurrar ringen runt blir det i regel en höna. Denna metod är ganska säker.
                                                                                  *

Ingen svedd mat 
Om man haft otur att få sås, välling, gröt eller liknande rätt svedd, bär man först hälla maten i ett annat kärl och ilägga en skalad rå potatis, låt potatisen koka några minuter, sedan är den svedda smaken fullständigt borta. 
                                                                                    *

Bra och billig bröstmedicin
Man tager 50 gr. anissprit med ammoniak, en halv stång lakrits, 3 msk. honung, en kaffekopp vatten,. Lakritsen stötes, lägges i vattnet och får ett uppkok. När lakritsen är smält blandas det övriga och man erhåller en fullgod och billig bröstmedicin.
                                                                                    * 

För karaffer, blomvasar
m. fl. saker som lätt blir belagda med en hinna som är svår att få bort, skär man sönder rå potatisskal som ilägges i föremålet som sedan fylles med vatten, sedan är den mest envetna beläggning borta. 
                                                                                    *


Goda råd behöver inte vara dyra :) Om det är en tupp, obefruktat eller höna kan väl vara bra att veta nu när vi köper ägg från frigående höns man vet ju aldrig var dom varit. Äggvita förresten är en bra ansiktsmask, bara smeta ut den och låt den torka, tvätta sedan av den, och vips är porerna i ansiktet superrena. 
Tror ni dom har anissprit med ammoniak på apoteket ?  Jag vill nog inte dricka ammoniak ändå, verkar ju lite galet :p
http://sv.wikipedia.org/wiki/Potatis ....vilken fantastisk rotsak/stapelföda med många användningsområden. 
Ha det bra tills nästa gång jag vänder blad :)

lördag 14 januari 2012

Flyttar verksamheten

Den sista februari kommer jag att byta lokal, fram till dess måste jag göra klart de arbetetsuppdrag jag har nu. Det innebär att jag inte kommer att ha öppet butiken.
Preleminärt öppnar jag i nya lokalen i April, återkommer med närmare info om det. 
Jag önskar er en god fortsättning på det nya året, så ses vi till våren.

Hälsningar Annicka